Main menu

Za pacijente

Na ovim stranicama možete naći sve informacije o palijativnoj skrbi, gdje, kako i kada zatražiti pomoć. 

Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života pacijenta i njihovih obitelji suočenih s problemima povezanima sa smrtonosnom bolešću, kroz prevenciju i olakšanje patnje putem ranog prepoznavanja, te besprijekorne procjene i suzbijanja boli i drugih problema – fizičkih, psihosocijalnih i duhovnih.

Među stručnjacima za palijativnu skrb diljem europskih zemalja priznat je stanovit skup zajedničkih vrijednosti. On uključuje vrijednost pacijentove autonomije i dostojanstva, potrebu za individualnim planiranjem i donošenjem odluka, te holistički pristu

U palijativnoj skrbi intrinzična je vrijednost svake osobe kao samostalnog i jedinstvenog pojedinca priznata i cijenjena. Skrb se pruža samo pod uvjetom da su pacijent i /ili obitelj spremni prihvatiti je. U idealnom slučaju, pacijent zadržava svoje samoodređenje u vezi ovlasti nad odlučivanjem o mjestu skrbi, postupcima skrbi, te pristupa stručnjacima za palijativnu skrb.

Palijativnu skrb treba izvoditi na uljudan, otvoren i osjetljiv način, sa osjetljivošću na osobne, kulturne i vjerske vrijednosti, vjerovanja i prakse, kao i zakone pojedine zemlje.

Središnji cilj palijativne skrbi jest postizanje, podrška, očuvanje i poboljšavanje najbolje moguće kvalitete života.

Dobre komunikacijske vještine bitan su preduvjet za kvalitetnu palijativnu skrb. Komunikacija se odnosi na interakciju između pacijenta i zdravstvenih radnika, ali i na interakcije između pacijenata i njihovih obitelji, kao i interakcije između različitih zdravstvenih radnika i službi koje su uključene u skrb.

Odbijanje medicinskih postupaka

Ukoliko ne želite da se nad Vama obavljaju pojedini medicinski postupci, imate pravo odbiti ih. Također imate pravo unaprijed odbiti postupke koji Vam još nisu predloženi, a Vi ste već odlučili da ih ne želite (npr. postupak oživljavanja, održavanje života „na aparatima“). OVDJE možete presnimiti obrazac izjave kojom odbijate neželjeni postupak. Vaš liječnik će Vam pomoći da popunite obrazac, te će ga ovjeriti svojim potpisom i pečatom. Ukoliko taj obrazac popunjavate izvan zdravstvene ustanove, potrebno je da ga ovjerite kod javnog bilježnika.

Izjava o odbijanju medicinskog postupka

 

Najčešće postavljana pitanja

Što je palijativna skrb?

Palijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti.

 

Što je hospicij?

Hospicij je jedna od ustanova u kojoj se provodi palijativna skrb.

 

Koji je cilj palijativne skrbi?

Cilj je palijativne skrbi smanjiti bol i neugodne simptome bolesti kako bi bolesnik koji je u posljednjim stadijima neizlječivih bolesti ili ima kroničnu tešku bolest, što kvalitetnije živio. Zajedno surađuju liječnici, farmaceuti, socijalni radnici, medicinske setre i volonteri u suradnji s obiteljima pacijenata. Palijativna skrb odvija se u nekim bolnicama, u posebnim ustanovama hospicijima i u liječenju kod kuće. Palijativnom medicinom nastoji se pomoći bolesniku na tjelesnom, duševnom i duhovnom planu

 

end faq

sunnyleonesexvideo
 

<