Enteralna prehrana
Enteralna prehrana jest unos hrane i/ili komercijalnih nutritivnih otopina u želudac,
dvanaesnik ili jejunum, i to najčešće pomoću hranidbenih sondi. Na evropskom
tržištu postoji oko 150 enteralnih pripravaka, a na listi Hrvatskog zavoda za
zdravstveno osiguranje je njih 19. Enteralni pripravci klasificiraju se prema raznim
kriterijima, a najčešće prema kemijskom sastavu pripravaka, dakle količini i vrsti
prisutnih molekula i supstrata. Pripravci koji sadrže veći broj molekula, te koje sadrže
tvari manje molekularne mase, imaju veću osmolarnost pa češće uzrokuju neželjene
nuspojave kao što je osmotski proljev.
Domaći pripravci za enteralnu prehranu
Pripravci iz “kućne radinosti” su prirodna hrana samljevena u mikseru, koja se koristi
kao enteralna hrana. Nedostatak ovih domaćih pripravaka je u tome što im se ne
može točno odrediti vrsta i količina pojedinih sastojaka, češće su izloženi bakterijskoj
kontaminaciji, češće uzrokuju grčeve i proljeve, a ponekad ih je teško primjenjivati
kroz hranidbene sonde (sonde manjeg promjera češće se začepe).
Polimerni pripravci
Sadrže dušik u obliku intaktnih proteina, ugljikohidrate u obliku polimera glukoze,
a lipide kao dugolančane trigliceride ili kombinaciju dugolančanih i srednjolančanih
triglicerida. Također sadrže standardizirane količine minerala, oligoelemenata i
vitamina. Ne sadrže laktozu i gluten. Osmolarnost polimernih pripravaka je oko 300
mOsmol/l, većinom imaju kalorijsku vrijednost od 1 kcal/ml,te koncentraciju dušika 5-
7 g/1000 ml, no ima i onih s većom kalorijskom vrijednošću i većim udjelom dušika.
Polimerni pripraci imaju niži postotak nuspojava od domaćih pripravaka, pacijenti ih
dobro podnose, proizvode se u različitim okusima tako da su pogodne i za unos na
usta, a cijena im se kreće od jednog do dva eura po bočici.
Oligomerni ili semielementarni pripravci
Sadrže proteine u hidroliziranom obliku (di- i tripeptidi, dulji peptidi i slobodne
aminokiseline), ugljikohidrate u obliku parcijalno hidroliziranih maltodekstrina škroba,
jednostavnih šećera, polimera glukoze ili škroba, te masti u obliku dugolančanih
triglicerida ili pak kombinacija dugolančanih i srednjolančanih triglicerida. Udio masti
kao energenta u ovim je pripravcima 5-20% svih unesenih kalorija. Oligomerni
pripravci također sadrže minerale, vitamine i oligoelemente, a ne sadrže gluten i
laktozu.
Oligomerni pripravci znatno su skuplji od polimernih, iako nisu značajno bolji od
njih. Indicirani su kod pacijenata s alergijama na hranu, kod maldigestije, egzokrine
pankreatične insuficijencije, sindroma kratkog crijeva, upalnih bolesti crijeva i
intestinalnih fistula.
Monomerni ili elementarni pripravci
Sadrže aminokiseline, monosaharide, disaharide, minimalne količine masti
(srednjolančani trigliceridi i esencijalne masne kiseline) koje čine manje od 3%
kalorijskog udjela, te neznatne količine natrija i kalija. Teoretski za resorpciju
elementarnih pripravaka nisu potrebni probavni enzimi, što bi ih činilo idealnom
hranom u teškim malapsorpcijama, sindromu kratkog crijeva, kroničnom pankreatitisu
i drugim sličnim stanjima. Zbog slobodnih aminokiselina su veoma neukusni. Često
uzrokuju nuspojave, prvenstveno proljev zbog hiperosmolarnosti (500-900 mOsmol/
l), te stoga čak do 40% pacijenata prekida uzimanje ovih pripravaka.
Modularni pripravci ili enteralni pripravci
Pripremaju u bolnicama miješanjem zasebnih otopina makronutrijenata u željenim
omjerima kako bi se zadovoljile posebne nutritivne potrebe. Takve posebne potrebe
javljaju se kod disfunkcije organa, potrebe smanjenog unosa tekućine, dijabetesa
melitusa, zatajenja pojedinih organa (bubrega, pluća, jetre, srca), te poremećaja
razina elektrolita.
Specijalni pripravci
To su polimerni pripravci navodno prilagođeni potrebama u posebnim patološkim
stanjima kao što su nasljedni metabolički poremećaji ili disfunkcije pojedinih organa,
poput portalne encefalopatije, akutne i kronične bubrežne insuficijencije, kronične
opstruktivne bolesti pluća i intolerancije glukoze. Međutim, nema jasnih znanstvenih
dokaza koji bi opravdali široku primjenu ovih pripravaka.
Izvor:
Enteralna prehrana u kliničkoj praksi i primjena kod anoreksije nervoze